Të drejtat e votimit të Lëvizjes për të Drejtat Civile : A jeni " të kualifikuar" për të votuar? Merrni një "Test shkrim-leximi" për ta zbuluar

ORIGINAL URL: https://www.crmvet.org/info/lithome.htm

 

Prezantimi

Sot, shumica e qytetarëve regjistrohen për të votuar pa marrë parasysh racën apo ngjyrën duke nënshkruar emrin dhe adresën e tyre në diçka si një kartolinë. Por nuk ishte gjithmonë kështu. Përpara miratimit të Aktit federal për të Drejtat e Votimit në vitin 1965, shtetet jugore mbajtën procedura të përpunuara të regjistrimit të votuesve të krijuara qëllimisht për t'ua mohuar votën jo të bardhëve. Ky proces u referua shpesh si një "test shkrim-leximi", një term që kishte dy kuptime të ndryshme - një specifik dhe një i përgjithshëm. Disa shtete përdorën një test aktual leximi . Zyrtarët e bardhë pretenduan se testi ishte i drejtë, por në realitet rezultatet ishin të manipuluara nga regjistruesit e njëanshëm, të cilët ishin gjyqtarët e vetëm nëse - sipas mendimit të tyre - ju ishit mjaftueshëm "arsimor" për të "kaluar". Ata shpesh nuk kërkonin fare që aplikantët e bardhë të bënin testin, ose gjithmonë "kalonin" ata që e bënin. Aplikantëve me ngjyrë thuajse gjithmonë iu kërkua të bënin testin, madje edhe ata me diplomë kolegji, dhe ata thuajse gjithmonë konsideroheshin se kishin "dështuar". Përdorimi më i përgjithshëm i "testit të shkrim-leximit" i referohej sistemeve komplekse dhe të ndërlidhura të përdorura për t'u mohuar afro-amerikanëve (dhe në disa rajone, latino-amerikanëve dhe amerikanëve vendas) të drejtën për të votuar në mënyrë që të sigurohet që pushteti politik të mbetej ekskluzivisht vetëm i bardhë. Përveç testeve dhe procedurave të regjistrimit, këto sisteme të diskriminimit dhe shtypjes racore përfshinin taksat e votimit, fuqinë dhe frikësimin e policisë, hakmarrjen ekonomike dhe terrorizmin e dhunshëm të bardhë. Është në këtë kuptim të përgjithshëm që termi "test i shkrim-leximit" përdoret për ato shtete jugore që nuk na bënë një test aktual leximi.
  • Taksat e sondazhit . Një "taksë sondazhi" ishte një taksë që duhet të paguash për të votuar. Në një kohë, taksat shtetërore dhe lokale të votimit ishin të zakonshme, por nga mesi i shekullit të 20-të ato u kufizuan kryesisht në Jug si një mjet për të parandaluar votën e zezakëve dhe të bardhëve të varfër. Taksat e sondazheve shtetërore varionin nga 1 deri në 5 dollarë në vit, dhe disa qytete dhe qarqe vendosin taksa shtesë vendore të votimit. Në Misisipi, për shembull, taksa e shtetit ishte 2 dollarë në vit (e barabartë me 15 dollarë në 2012). Kjo mund të mos tingëllojë si shumë para, por për familjet e varfëra që ushqejnë fëmijët e tyre me ushqim federal "mall" falas, ishte një shumë që i detyroi ata të zgjidhnin midis votimit dhe nevojave të jetës. Dhe shumë nga ata në fund të shkallës ekonomike - aksionarët, fermerët qiramarrës, punëtorë bujqësorë, minatorët e qymyrit, punëtorët e drurit, e kështu me radhë - ekzistonin tërësisht jashtë ekonomisë së parave të gatshme. Ata duhej të blinin gjërat e nevojshme në plantacione të shtrenjta ose dyqane kompanish me kredi dhe pagesa e tyre shkonte direkt në dyqan, jo ata. 
  • Frikësimi nga policia . Forcat e ndryshme të policisë shtetërore, qarku dhe lokale - të gjitha të bardha, natyrisht - i frikësonin dhe ngacmonin në mënyrë rutinore zezakët që përpiqeshin të regjistroheshin. Ata arrestuan votues të mundshëm me akuza të rreme dhe rrahën të tjerët për shkelje të imagjinuara; dhe shpesh ky lloj ndëshkimi drejtohej jo vetëm ndaj burrit apo gruas që guxonte të regjistrohej, por edhe ndaj anëtarëve të familjes, madje edhe fëmijëve. 
  • Hakmarrja ekonomike . Në të gjithë Jugun e thellë, bizneset e bardhë, punëdhënësit, bankat dhe pronarët u organizuan në Këshillat e Qytetarëve të Bardhë, të cilët shkaktuan hakmarrje ekonomike kundër jo të bardhëve që u përpoqën të votonin. Dëbimet. Pushimet. Bojkoton. Foreclosures. Fermerët e vegjël kishin nevojë për një kredi për të korrat çdo vit për të blerë farë, pleh, karburant dhe ushqim derisa të mund të shisnin pambukun ose duhanin e tyre pas vjeljes. Bankat ua mohuan ato kredi zezakëve që u përpoqën të votonin, duke i detyruar ata të linin tokën. 
  • Terrorizmi i bardhë . Dhe nëse presioni ekonomik doli i pamjaftueshëm, Ku Klux Klan ishte gati me dhunë dhe kaos. Djegie të kryqëzuara. Kalorësit e natës. Rrahje. Përdhunimet. Bombardimet e kishave. Djegja e bizneseve dhe banesave. Vrasje dhe linçime nga turma, të shtëna me makinë dhe atentate me snajper. Sot këta njerëz do të quheshin "terroristë", por asokohe establishmenti i bardhë i shihte ata si mbrojtës të " mënyrës jugore të jetesës " dhe përkrahës të " trashëgimisë sonë të lavdishme jugore " .
Ndërsa teorikisht kishte procedura standarde të regjistrimit në mbarë shtetin, në jetën reale, Regjistruesit dhe nëpunësit individualë të qarkut i bënin gjërat në mënyrën e tyre. Procedura e saktë ndryshonte nga qarku në qark dhe brenda një qarku ndryshonte nga dita në ditë sipas gjendjes shpirtërore të Sekretarit. Dhe, natyrisht, pothuajse gjithmonë ndryshonte sipas racës së aplikantit.